Зеленчукова мусака без картофи.
Това е лесна версия на нисковъглехидратна мусака. Копие на класическата мусака, но за мен е дори по-вкусна.
Рецептата за мусака е адаптирана към моя начин на хранене –
без глутен
и
без млечни продукти
, и разбира се, с
ниско съдържание на въглехидрати
.
Тази зеленчукова мусака е вкусна и пълна със зеленчуци, мляно месо и заливка от пресни яйца.
Може да добавяте различни зеленчуци, според сезона.
Класическата мусака обикновено има слоеве от картофи, както и и бял сос, приготвен от мляко и брашно – но има начини това да се промени без компромис с вкуса!
Мусаката е чудесна когато имате нужда от комфортна храна и няма причина да я пропускате, щом има разкошни рецепти с ниско съдържание на въглехидрати като тази. Добавете при готвенето чаша
телешки костен бульон
или ароматен
зеленчуков бульон
и ще имате абсолютно прекрасна и пълноценна домашна храна.
С какво да заменим катофите в зеленчукова мусака?
Докато запазим класическите лук, моркови и мляно месо имаме възможност напълно да елиминираме картофите, които са с най-висок гликемичен индекс в рецептата. Хубавото е, че има зеленчуци, които изцяло да ги заменят. Изберете от списъка със зеленчуци по-долу и гответе всеки път различна мусака без картофи.
Съобразете са със сезона.
До късна есен имаме възможност да се наслаждаваме на патладжан и тиквички, а зимата е богата на вкусни кореноплодни зеленчуци – главеста целина, алабаш или брюква.
Есенни зеленчуци
за зеленчукова мусака:
Тиквички
Чудесно е ако добавите тиквички. Ще направят мусаката лека и свежа.
Патладжан
Пригответе патладжана, като го обелите и нарежете на ситно.
Обелването на кората не е задължително, но за по-добра текстура е желателно.
Зимни зеленчуци
за зеленчукова мусака:
Алабаш
В зеленчуковата мусака алабаша почти напълно може да замените картофите и да постигнете почти картофена консистенция.
Главеста целина
Пащърнак
Брюква
-
Пакет 5 кулинарни книги No sugarOriginal price was: 135.00лв. / 69.02 €. 115.00 лв. / 58.80 € Текущата цена е: 115.00лв. / 58.80 €. -
Нисковъглехидратно меню – вариантиOriginal price was: 26.00лв. / 13.29 €. 22.00 лв. / 11.25 € Текущата цена е: 22.00лв. / 11.25 €. -
Нисковъглехидратно меню / Класик / Без месо / Свежо и зелено / Без лактозаOriginal price was: 52.00лв. / 26.59 €. 42.00 лв. / 21.47 € Текущата цена е: 42.00лв. / 21.47 €. -
Нисковъглехидратни рецепти (електронни книги)Original price was: 72.00лв. / 36.81 €. 60.00 лв. / 30.68 € Текущата цена е: 60.00лв. / 30.68 €.
Зеленчукова мусака
Оборудване
-
Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 500 г мляно месо свинско, телешко или микс
- 2 бр. лук
- 2 скилидки чесън
- 2 бр. морков
- 1 бр. патладжан /според сезона/
- 1 бр. алабаш /според сезона/
- 1/2 бр. главеста целина /според сезона/
- 1 с. л. домашна вегета
- пушен пипер
- сол
- черен пипер
- 1 ч. ч. костен бульон или зеленчуков
заливка
- 2 бр. яйца
Инструкции
-
Обелете лука и го нарежете на ситни кубчета. Обелете скилидките чесън и наситнете и тях.Измийте зеленчуците, които сте избрали според сезона и ги нарежете на дребни кубчета от около 1см.2 бр. лук, 2 скилидки чесън, 2 бр. морков, 1 бр. патладжан, 1 бр. алабаш, 1/2 бр. главеста целина
-
Загрейте дълбок тиган или подходяща тенджера на котлон.Задушете първо мляното месо, като разбърквате енергично. Не добавяйте никаква мазнина – разчитаме на естествените мазнини в месото. Бъркайте, докато месото стане на "трохи". Когато месото промени цвета си, добавете лука и задушете в соковете на месото. Гответе няколко минути. Добавете кубчетата нарязани зеленчуци.Гответе, докато започнат да омекват.Прибавете подправките – ситно накълцания чесън, пушения червен пипер, домашната вегета, черния пипер и сол. Разбъркайте.500 г мляно месо, 1 с. л. домашна вегета, пушен пипер, черен пипер, сол
-
Прехвърлете сместа в подходящ съд за печене. Долейте бульон (или вода) до ръба на сместа.1 ч. ч. костен бульон
-
Печете 40 минути.
-
Разбийте яйцата енергично с вилица. Извадете мусаката от фурната и залейте с разбитите яйца.2 бр. яйца
-
Запечете още 5 до 10 минути, докато мусаката придобие златист загар.