Растителни или животински, наситени или ненаситени?
Темата за това, кои мазнини са най-подходящи за готвене, често е обект на противоречива информация.
При избора на мазнина за термична обработка е полезно да се отбележат две ключови характеристики:
1. Количеството PUFA
в мазнината
– колкото по-малко полиненаситени мастни киселини, толкова по-стабилна е мазнината и толкова по-нисък е рискът от възпалителни процеси.
2. Точката на димене
– температурата, при която мазнината започва да пуши и да се разпада.
Различните мазнини имат различни съотношения на мастни киселини и точка на димене.
Наситените мазнини като общо правило са безопасен избор за термична обработка. Мононенаситените (MUFA) са със средна устойчивост, а PUFA са най-чувствителни и бързо се окисляват.
Повечето растителни мазнини имат високо PUFA съдържание, което ги прави слабо устойчиви, нищо, че притежават висока точка на димене. Животинските мазнини, са далеч по-стабилни и безопасни за готвене в цялостния ими профил.
Тази публикация представя 7 от най-добрите мазнини за готвене спрямо съотношението на мастни киселини и точка на димене. Също така ще видите откъде да ги купите в България и код за отстъпка.
🐄 Телешка (говежда) лой
Най-качествената говежда лой идва от
мазнината около бъбреците
на животното. Липидният състав зависи от източника на мазнини – от коя част на телето e добита мазнината. Вътрешната мазнина около органите се различава по състав от подкожната мазнина. Ако говедата са
пасищно отглеждани
, с достъп до естествена храна, слънце и движение, качеството на лойта е значително по-добро – съдържа
повече омега-3 мастни киселини
,
по-благоприятно съотношение омега-6 към омега-3
, както и
повече витамини A, D, E и K2
. Това я прави една от най-добри мазнини за готвене за редовна употреба. Подходяща е за всякакво готвене, особено когато търсите дълбок вкус и термична устойчивост.
Точка на димене:
~190–205°C
Подходяща за:
пържене, готвене на тиган, печене
Предимства:
много стабилна при висока температура, чудесна за приготвяне на месо и зеленчуци, устойчива дори при пържене.
Състав:
▸ 49% наситени мазнини
▸ 42% мононенаситени (MUFA)
▸ 4% полиненаситени (PUFA)
🛒 Откъде:
Телешка лой Ангъс от пасищни говеда
🎟️ Използвайте код
NOSUGAR5
за 5% отстъпка при поръчка
☀️Гхи
Най-качественото гхи се приготвя от
масло, добито от мляко на пасищно отглеждани животни
– с естествена диета, слънце и движение. Гхи е с незначителни количества лактоза и казеин, то е добре поносимо и от хора, избягващи млечни продукти.
Точка на димене:
~230°C
Подходяща за:
пържене, готвене на тиган, печене
Предимства:
стабилна при висока температура, не съдържа млечни твърди вещества, приятен ядков аромат
Състав:
▸ 51% наситени мазнини (SFA)
▸ 23% мононенаситени (MUFA)
▸ 3% полиненаситени (PUFA)
Направете си сами вкъщи гхи, ето как:
Домашно гхи
🧈Масло
Най-доброто, което можете да изберете, е
масло от пасищно отглеждани крави
– животни, хранени с трева. Така получавате
по-богат мастен профил
, включващ
по-добро съотношение омега-6 към омега-3
, както и
високи нива на витамини
. Още една стъпка нагоре е, ако маслото е от мляко с
A2 бета-казеин
профил, което е по-лесно за храносмилане при някои хора. Подходящо е за готвене на умерен огън, както и за добавяне в готови ястия за вкус и плътност.
Точка на димене:
~150–175°C
Подходяща за:
нискотемпературно готвене, кратко сотиране
Предимства:
вкусно, ароматно, богато на мастноразтворими витамини, лесно за използване
Състав:
▸ 68% наситени мазнини (SFA)
▸ 28% мононенаситени (MUFA)
▸ 4% полиненаситени (PUFA)
🛒 Откъде:
Краве масло от А2 Джерсей мляко
🎟️ Използвайте код
NOSUGAR5
за 5% отстъпка при поръчка.
🦆 Патешка мас
Патешката мазнина е богата и на линолова киселина, както и на някои антиоксиданти, които могат да намалят преждевременното стареене и да поддържат здравето на костите.
Струва си да се отбележи, че патешката мазнина обаче е с малко по-високо съдържание на нестабилни полиненаситни мастни киселини PUFA (не колкото растителните олиа). Това означава, че може да се окислява по-бързо от другите мазнини, изброени тук.
Точка на димене:
~190–200°C
Подходяща за:
сотиране, печене на зеленчуци и месо
Предимства:
ароматна, дава златиста текстура, особено на зеленчуците, при печене ги прави неустоимо хрупкави.
Състав:
▸ 49% наситени мазнини (SFA)
▸ 50% мононенаситени (MUFA)
▸ 14% полиненаситени (PUFA)
🛒 Откъде:
Патешка мас
🎟️ Използвайте код
NOSUGAR5
за 5% отстъпка при поръчка.
🦴Костен мозък
Един от добрите начини да извлечете
максимума от костния мозък
е да го
издълбаете от тръбните кости
и да го използвате директно за готвене. Това е лично моя интерпретация – не съм виждала някой да го прави, но работи отлично и го прави една от най-добри мазнини за готвене. Получавате
2 в 1
:
телешка мазнина с наситен вкус
и
естествен източник на колаген
, който се разтапя и обогатява ястието. Ако животното е пасищно отглеждано – мастният профил е още по-добър.
Или направете от бедрените кости
костен бульон
вкъщи.
Точка на димене:
~190–200°C
Подходящ за:
печене, готвене на тиган, готвене във фурна, запичане, запържване
Предимства:
богат вкус, естествен източник на колаген, стабилност при термична обработка
Състав
(приблизително, тъй като варира):
▸ ~50% наситени мазнини (SFA)
▸ ~40% мононенаситени (MUFA)
▸ ~4–6% полиненаситени (PUFA)
🛒 Откъде:
Телешки тръбни кости с костен мозък от пасищно отглеждани говеда
🎟️ код
NOSUGAR5
за 5% отстъпка при поръчка.
🥥 Кокосово масло
Кокосовото масло е отлична мазнина за готвене, благодарение на високото съдържание на наситени мастни киселини и рекордно ниско съдържание на PUFA. Единственият му „недостатък“ е, че в солени ястия ще придаде нотка кокосова екзотичност.
Точка на димене:
~200–230°C
Подходящо за:
печене, пържене, сладки и солени ястия
Предимства:
устойчиво на висока температура, лек аромат, съдържа средноверижни мастни киселини
Състав:
▸ 92% наситени мазнини (SFA)
▸ 6% мононенаситени (MUFA)
▸ 2% полиненаситени (PUFA)
🥓 Свинска мас
Свинската мас от пасищно отглеждани свине също е фантастичен източник на труднодостъпен витамин D.
Точка на димене:
~190–215°C
Подходяща за:
печене, запичане, сотиране
Предимства:
стабилна, с неутрален вкус, богата на мононенаситени мазнини
Състав:
▸ 41% наситени мазнини (SFA)
▸ 47% мононенаситени (MUFA)
▸ 11% полиненаситени (PUFA)
🛒 Откъде:
Свинска мас от пасищно отглеждани свине
🎟️ код
NOSUGAR5
за 5% отстъпка при поръчка.
Неподходящи мазнини за готвене
Много от рафинираните растителни масла (като слънчогледово, царевично, соево) имат сравнително висока точка на димене, но
са силно преработени
, с небалансирано високо съдържание на омега-6 мастни киселини. Честата им употреба се свързва с възпалителни процеси в организма – нещо, което бихме искали да избегнем в дългосрочен план.
И като цяло науката казва, че растителните масла са не просто вредни, а опасни:
Растителните масла са високо преработени индустриални хранителни продукти.
Повечето растителни масла, различни от зехтина и кокосово масло, се пресоват от семена.
Повечето масла от семена са с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини (PUFA)- точно обратното на повечето животински мазнини.
Полиненаситените мастни киселини се окисляват лесно и могат да причинят възпаление.
Богати са на омега-6 мастни киселини, които предизвикват възпаление.
Източници:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK570127/table/lipid_diet_cardiov.T.fat_composition_of/