Можете ли да се сетите за нещо по-свежо от това?
Печени репички са забавен и модерен поглед на идеята за „още повече зеленчуци в менюто“.
Ако не сте опитвали да ги печете, препоръчвам ви да опитате – ще ви харесат.
Печенето на репички заглушава пиперливия им вкус и изважда наяве тяхната сладост.
Освен това печени репички са перфектната зеленчукова гарнитура – по-малко нишесте и много по-ниско съдържание на въглехидрати.
Как се правят?
Просто изпечете репичките в зехтин, чесън, сол и черен пипер във фурната! Толкова просто.
Може да добавяте печени репички в салатата си или да ги ползвате за гарнитура.
Добавяйте им пресен лук, магданоз или копър, балсамов оцет, лимон, маслини или каперси. Винаги различни, и точно сега в сезон!
Любители на репички – пробвайте моята рецепта за
Мариновани репички
.
Съставки за печени репички
Ще ви трябват само няколко съставки, за да направите тази рецепта за печени репички феноменална. Лесно можете да замените някои от съставките. Ето как:
Пресни репички
– червените салатни репички са най-често срещаните по пазарите. Ранна пролет или есен – и в двата случая те са в сезон. Освен обаче червените може да се насладите на лилави, жълти или бели репички – всички те са подходящи за рецептата.
Мазнина
– използвайте зехтин или заменете с гхи. Също отличен вариант за готвене е кокосово масло. Предпочитам такова без аромат в солени рецепти като тази.
Морска сол
– всяка сол е подходяща, но ние харесваме люспеста морска сол за тази рецепта
Скилидки чесън
– харесвам смачкани скилидки чесън, печени заедно със зеленчуците. Не премахвайте обелките – ще попречат на чесъна да изгори и ще дадат своя деликатен вкус.
Пресен магданоз
– поръсете при поднасяне с накълцан магданоз. Или използвайте или използвайте сушен копър или риган при печенето.
Ще харесате още:
Печени репички
Оборудване
-
Стандартно за всяка кухня
-
Фурна
Продукти
- 2 връзки репички
- 40 мл зехтин
- 4 скилидки чесън
- сол
- черен пипер
- пресен магданоз за поднасяне
Инструкции
-
Почистете и измийте репичките. Нарежете на четвъртини. Смачкайте склидките чесън, без да ги белите.
-
В съд за печене объркайте репичките, чесъна, зехтина и подправките.
-
Печете 25 минути на 180° с обдухване, като разбърквате по време на печенето.