Нямате сокоизстисквачка, но искате да се насладите на прясно приготвен зелен сок у дома!?
На точното място сте. Тук ще намерите отговор на този въпрос.
Цялото оборудване, от което се нуждаете е блендер и ситна цедка за първокласен резултат! При това блендера не е нужно да е със сериозни показатели. Всеки блендер ще се справи.
По-долу ще намерите най-добрата (и най-проста) рецепта за домашен зелен сок без сокоизстисквачка. Това ще ви спести време и пари, гарантирано!
По-малко от 5 минути и по-малко от 2 лв. за половин литър пресен зелен сок!
Не знам за вас, но аз не съм от хората, които отиват до фреш бара и плащат по 5-6 лв за пресен сок.
Освен това във фреш баровете определено не харесвам рецептите за зелени сокове. Те са пълни с твърде много плодове и съответно твърде много захар. Далеч от нисковъглехидратно! Пластмасовата бутилка за еднократно ползване също не ми допада.
А когато искам зелен сок, определено не си го представям сладък и с плодове. Искам го само зеленчуков. А това не мога да намеря в нито един фреш-бар.
Сокоизстисквачка никога не е била в моя списък с приоритети в кухнята
Никога не съм искала да държа сокоизстисквачка вкъщи, защото просто нямам нужда от нещо, което да затрупва кухнята ми и ползването му е под въпрос. Тук дори не споменавам почистването и миенето след ползване…
Предпочитам да имам добър блендер, с който мога да правя повече неща.
Макар с блендер да може да се направи разкошно
зелено смути
или
електролитна напитка
, понякога желая лек и освежаващ зелен сок.
Той е без фибри и е наистина фин и освещаващ и може, дори е препоръчително да се пие ежедневно. Нещо повече – тъй като зеления сок приготвен по този начин има много ниска хранителна стойност и може да се приема в часовете на периодично гладуване, без да се нарушава ритъма. Това е точно, което искам!
Зелен сок по време на
периодично гладуване
!
Чудите се защо да пиете зелен сок в ежедневието си?
Съвсем накратко за ползите, които може да добиете от пиенето на зелен сок:
Предвид невероятно ниското си калорично съдържание, къдравото зеле е сред най -богатите на хранителни вещества храни.
Консумирането на повече
кейл
е чудесен начин да се увеличи драстично общото съдържание на хранителни вещества във всяка диета. Отличен източник на витамин С, бета-каротин, който тялото превръща във витамин А, когато има нужда от него. Кейлът е един от най-добрите източници на витамин К и богат на важни хранителни вещества – калций, калий и магнезий.
Пиенето на зелен сок е отличен начин за прием на всички тези ползи в пакет всяка сутрин!
Зелен сок без сокоизстисквачка. Как?
По същество:
блендирайте голяма шепа кейл или други зеленолистни с вода,
сол
и малко джинджифил. Прецедете и добавете сок от половин лимон. Това е!
1.)
Снабдете се с хубави зеленолистни за зелен сок.
Моят първи избор е кейл от български ферми. Тук ще оставя два проверени и тествани от мен производителя с разкошна продукция, откъдето се снабнявам конкретно с расъл на родна земя кейл –
Biotifulfarm
и
Sofinabio
. Поръчвам средно голямо количество, толкова, колкото да мога да замразя и съхраня във фризера за да речем 2-3 седмици напред.
2.)
Подготовка
Почистване, измиване и подсушаване на листата. Това може би е най-досадната работа, но няма как без нея.
3.)
Съхранение
Замразете подсушените листа в пликове с цип за удобно ползване. Това е възможност всеки ден да ползвате определено количество зеленолистни, точно толкова колкото ви трябва. По този начин ще съхраните кейла за дълго време.
Може да направите вашия зелен сок и други „подръчни материали“ – това могат да бъдат например листа от броколи, с чист произход, спанак, киселец, коприва и
микрорастения
, които лесно може да отгледате вкъщи.
Добавянето на билки като магданоз или мента е добро решение. Можете да използвате листата и стъблата на билките (също както и на къдравото зеле). Това е добър начин за използването на остатъци зеленчуци.
Зелен сок (без сокоизстисквачка)
Оборудване
-
Блендер
-
Цедка (торбичка за ядково мляко)
Продукти
- 30 г кейл (пресен или замразен)
- 1/2 ч.л. хималайска сол
- 1 см корен джинджифил
- 1/2 бр. лимон
- 500 мл вода
Инструкции
-
Подгответе кейла – ако е замразен извадете количество, което ви трябва и директно добавете в блендера. Ако е пресен -няма нужда да се премахват дръжки и твърди части, добавете целите листа в блендера.Изцедете сока от лимон.30 г кейл, 1/2 бр. лимон
-
Блендирайте кейла заедно със солта, джинджифила и водата.30 г кейл, 1/2 ч.л. хималайска сол, 500 мл вода, 1 см корен джинджифил
-
Прецедете зеления сок през ситна цедка.
-
В края добавете също през цедка изцедения сок от лимон и разбъркайте. Консумирайте веднага.1/2 бр. лимон