Готвене в един съд
Тази рецепта за
Кюфтенца в таханов сос
изисква малко на брой продукти: говеждо мляно месо, бял сусамов тахан и подправки. На финала ще приличат на шведски кюфтенца със сос, само че без сметаната в тях, съответно без лактоза. Рецепта вдъхновена от турския вариант на Kefta with Tahini.
Моето предложение е различно от горните оригинали по няколко точки:
1. Приготвя се на фурна. Любимото ми
Готвене в един съд
.
2. Няма пържене и добавяне на допълнителна мазнина (в говеждото и тахана има достатъчно).
3. Рецептата е без лактоза.
Ще бъдете очаровани от краткия списък на продукти за това ястие и богатия резултат, който ще постигнете.
Рецепта от моето
Меню без лактоза
.
Продукти за Кюфтенца в таханов сос
Какво да не пропускате в рецептата , за да гарантирате прекрасен резултат:
1.) Разбира се, на първо място е
Мляното говеждо месо
–
от етично отглеждани говеда от месодайна порода Абърдийн Ангъс (възраст 13-16 месеца), отглеждано в хармония с природата в малка семейна ферма в с.Вранино.
Мляното месо е без добавени сол, подправки, консерванти, овкусители и подобрители.
Абърдийн Ангъс е добър избор за крехко говеждо месо. Това се дължи на мраморността на месото – черта, с която породата е известна. Отличен избор за сочни говежди кюфтенца на фурна със сос!
Разбира се, може да използвате и друго мляно месо, като свинско, пуешко или микс.
2. Бял сусамов тахан – изберете бял тахан от белени семена, за да запазите бледия цвят на соса.
3.)
Хубава морска нерафинирана сол
4. Кедрови ядки за сервиране – запечени леко на тиган и посипани преди сервиране. Съвсем не са задължителни за рецептата, но придават чудесен акцент.
Продукти за Кюфтенца в таханов сос
✔
Мляно говеждо порода Абърдийн Ангъс (възраст 13-19 месеца)
✔
Сусамов тахан
бял
✔
Фини морски кристали
✔
Кимион на прах
✔
Черен пипер
Още: лимон,
кедрови ядки
и магданоз за сервиране
Вземете
продуктите
с -5% отстъпка от
Магазин Натурал
с промо код за
nosugar5
.
Още рецепти с говеждо месо, които ще харесате:
- Кюфтенца
- Пълнен лук
- Говежди рулца Фахитас
- Пикадило – говеждо с маслини
- Морски дарове с телешко на тиган (surf & turf)
Насладете се на тази рецепта за Кюфтенца в таханов сос и разкажете на приятелите си за нея! ⭐⭐⭐⭐⭐ Ако харесвате това, което правя, можете да ме подкрепите ако оцените рецептата ми с 5 звезди по-долу или оставите хубав коментар. Благодаря ❤️
Кюфтенца в таханов сос (на фурна)
Оборудване
-
Eлектронна кухненска везна
-
Фурна
-
Стандартно за всяка кухня
Продукти
- 600 г мляно говеждо месо
- 200 г сусамов тахан от белени семена
- 350 мл топла вода
- 1 бр. лимон
- 2 ч. л. млян кимион
- морска сол
- черен пипер
за сервиране:
- 10 г кедрови ядки
- 1/2 връзка магданоз
Инструкции
-
Загрейте фурната на 200° с обдухване и подгответе продуктите.
-
Омесете мляното месо с черен пипер, сол и кимион. Оформете малки кюфтенца и ги наредете в съд за печене. Печете 25 минути в загрята фурна.600 г мляно говеждо месо, морска сол, черен пипер, 2 ч. л. млян кимион
-
Разбийте с телена бъркалка тахана, изцедения сок от лимон и водата, като овкусите с черен пипер, сол и млян кимион.Извадете запечените кюфтенцата от фурната и ги залейте с тахановия сос. Върнете във фурната за още 10 минути, до получаване на златист загар.350 мл топла вода, 1 бр. лимон, 200 г сусамов тахан
-
Сервирайте готовото ястие поръсено със запечени кедрови ядки и магданоз.10 г кедрови ядки, 1/2 връзка магданоз
Бележки
Калории 534/ Въглехидрати 10г/ Протеин 38г/ Мазнини 39г/ Фибри 5г