Нисковъглехидратен ориз? Противоречие или по-скоро игра на думи
Ако сте на диета с ниско съдържание на въглехидрати, палео или избирате храни с нисък гликемичен индекс със сигурност избягвате ориза. В тази публикация на почит са 4 предложения за нисковъглехидратен „ориз“ – ориз от целина, ориз от броколи, от карфиол и конджак ориз, които ще бъдат вкусна гарнитура към всяко ястие.
И така, кой е най-добрият заместител на ориза с ниско съдържание на въглехидрати?
Кратък обзор на нутриентите, с акцент върху въглехидратите в цифри:
1.) Нисковъглехидратен „ориз“ от карфиол
Класиката!
Техники за направа ориз от карфиол
1.) Можете да използвате най-обикновено едно ренде. Просто настържете розичките карфиол, като отстраните само листата и стъблото.
2.) Чопър или кухненски робот
Поставете розичките карфиол начупени или едро нарязани в каната на робота. Раздробете с пулсации до придобиване на идеална големина. И с двете техники се стремите към малки парченца с размерите на ориз. Това е, толкова лесно и просто.
Харесвам настъргването на робот, и след това замразяване на порции. Много улеснява ежедневието в забързаните вечери.
Загрейте две супени лъжици мазнина – може да бъде и гхи или кокосово масло, в зависимост от това какво харесвате най-много – в голям тиган с незалепващо покритие на среден огън.
Когато маслото се разтопи, добавете настъргания оризов карфиол, запържете за 1 минута и продължете да готвите 5-7 минути, докато оризът от карфиол стане крехък, но все още твърд и леко златист по краищата.
Точно преди да свалите от котлона, добавете 5-6 капки сок от лимон, за да премахнете миризмата на карфиол.
Подправете със сол и черен пипер или чесън на прах, и поръсете с
Веган пармезан
.
Карфиолен ориз е чудесна гарнитура за
Пикадило – телешко с маслини
.
2.) Нисковъглехидратен „ориз“ от целина
Нестандартно, но много вкусно.
Работата с целина е същата като с карфиол.
1.) Обелете целината. Нарежете на едри кубчета. Поставете я в блендера и я смелете, докато стане на „зърна“ с големина на ориз. Това ще отнеме по-малко от минута.
2.) Сгответе трохите целина на тиган в
много
мазнина – краве масло, биволско, козе, гхи или кокосово масло без аромат за веган вариант. Всяка от тези мазнини е подходяща.
Съвет: Добавете много мазнина в тигана.
Добавете екстра чесън (поне 4-5 скилидки) и гответе на силен огън за около 5 минути, като разбърквате често. Крайчетата ще се обагрят в леко златисто. Овкусете със сол и много черен пипер. В края, точно преди да свалите от котлона добавете 5-6 капки лимонов сок.
3.) Добавки – куркума, къри на прах,
домашен чили сос
, пушен пипер, сок от лайм. Разнообразете ориза от целина по ваш вкус. Добавете финално
веган пармезан
за още повече пищност.
Великолепната гарнитура за всяко ястие –
печено месо
или
пухкав омле
т!
3.) Нисковъглехидратен „ориз“ от броколи
Макар да е далеч със зеления си цвят от идеята за ориз, „ориза“ от броколи може да бъде вашата различна алтернатива и начин за добавяне на още зеленчуци в менюто по вкусен и различен начин.
1.) Нарежете броколите на едри парчета – използвайте розичките и стеблото. Поставете в блендера и я смелете, докато станат на трохи. Може да работите и с пулсации, броколите се превръщат в трохи много лесно и бързо. Това ще отнеме по-малко от минута.
2.) Сгответе трохите броколи на тиган в
много
мазнина по избор. По желание може да добавите ситно накълцани скилидки чесън, овкусете със сол. Готвенето продължава 5-7 минути. В края, точно преди да свалите от котлона добавете 7-8 капки прясно изстискан лимонов сок.
4.) Конджак ориз
Тъй като продуктите от конджак не се варят предварително, може да сте готови наистина за броени минути преди вечерята. Просто изплакнете.
Сгответе в тиган с кокосово масло пресни зеленчуци: тиквички, морков, лук, чесън, гъби…. В края добавете изплакнатия и отцеден конджак ориз и гответе още 2-3 минути. Поръсете с пресен копър. Чудесно леко, но засищащо ястие с малко калории.
Вижте още предложения как да приготвите
Конджак паста без въглехидрати
.
Изключителен сайт – толкова много полезна информация, идеи и вдъхновение. Рецептите за ориз са чудесни – всичко е толкова детайлно обяснено. Благодаря за споделянето!
Благодаря за хубавите думи! Радвам се, че информацията тук Ви е полезна. Гответе със здраве!