ВКУС
натурален
Нисковъглехидратни трюфели

Ще ви изненадам, но в тези чиа веган бонбони няма овес, няма ядки и няма сушени плодове. Ако търсите алтернатива на горните, претворена в засищащи хапки, тези бонбони ще ви харесат. Повечето рецепти за вегански сурови бонбони включват солидно количество продукти като сушени плодове, в частност фурми, тахани или ядки, което в повечето случаи не ги прави твърде нисковъглехидратни. А моята цел в рецепта е винаги нисковъглехидратна. Ако е и без животински продукти е чудесно. Тази рецепта е просто мултифункционална – вписва са във всяка, дори и строга диета. Нисковъглехидратни и вегански, с неутрален и ненатрапчив вкус, без млечни продукти, естествено и без глутен, също и подходящи за палео диета.

Скочи в рецептата
Съставките

Чиа
Чиата ще направи нашето „тесто“. Тя ще бъде свърващият елемент, меката маса на бонбоните. Свойството и да задържа вода и да слепва продуктите в обща гелообразна маса ще ни помогне в тази рецепта да избегнем сушените плодове. Именно те правят консистенцията в други подобни рецепти, но тук чиа е главният герой.
Чиата е храна с ниско съдържание на въглехидрати. Притежава огромно количество фибри на база собствено тегло (почни половината). Фибрите не повишават кръвната захар и не изискват отделяне на инсулин.
Поради високото си съдържание на разтворими фибри, семената от чиа могат да абсорбират до 10-12 пъти от теглото си течност, да станат гелообразни и да се разширят. Това прави чиата храна, която засища.

Какво откриваме в 30г семена от чиа:
12 г въглехидрати, 11г от които обаче са фибри , които тялото не усвоява. Остават само 1 грам усвоими въглехидрати.
137 калории (което подрежда чиа в нискокалоричните редици)
4г протеини
9г мазнини
Чиа семената са богати и на минералите калций , фосфор, манган и магнезий.

Кокос
Естествени мазнини от пълномаслен кокос. Не ни трябва повече. Пълномаслените кокосови стърготини са с мазнини около 60-70%, изберете тях. За сравнение частично обезмасления кокос е с около 40% мазнини.

Рожково брашно
Момент на сладост и лек карамелен нюанс. Ще помогне в текстурата и омесването на „тестото“. Не го пропускайте. Може да смените цялото количество рожков с какао, но за мен рожковото дава отличителност. Ако решите да пропуснете рожковото брашно обаче и замените с какао, ще трябва да използвате подсладител.

Подсладители. Да или не?

Ако следвате нисковъглехидратно хранене вероятно ще се опитате да ограничите до минимум захарите в храната. И вероятно желанието за твърде сладки храни ще е изчезнало или притъпено. Ако все пак желаете бонбоните да бъдат с отличителен сладък вкус, а не неутрални използвайте пудра еритритол . Разбира се, спокойно може да използвате например суров мед за подслаждане. Във всеки случай ще получите отличен резултат.

Ако приготвите тези чиа бонбони, не забравяйте да оставите коментар и да оцените рецептата по-долу, като споделите как се е получило.

Може да харесате също:
Фъстъчени бонбони
Шоколадови трюфели

5 от 3 гласове

Чиа сурови бонбони

Нисковъглехидратни, без млечни продукти, без ядки и сушени плодове, без глутен. С малко на брой продукти.
Порции 20 бонбона
Време за подготовка 10 минути
накисване 15 минути
Общо Време 25 минути

Оборудване

  • Eлектронна кухненска везна
  • Стандартно за всяка кухня

Продукти

  • 60 г семена чиа
  • 60 г пълномаслени кокосови стърготини неподсладени
  • 120 мл вода
  • 30 г рожково брашно

за овалване по желание

  • рожково брашно
  • семена чиа
  • какао

Инструкции

  • Претеглете чиа семената и кокосовите стърготини. Объркайте ги добре в голяма купа. Излейте точното количество вода, объркайте. Спазвайте пропорциите, за да се получи правилна консистенция. Нека се накиснат за 15 минути и чиата да се превърне в гел.
    60 г семена чиа, 60 г пълномаслени кокосови стърготини, 120 мл вода
  • Към готовата маса прибавете претегленото рожково брашно. Омесете с ръце стегнато жилаво тесто.
    30 г рожково брашно
  • Оформете топчета и оваляйте в продукти по избор.
  • Охладете. Съхранявайте в кутия с капак в хладилник за 4-5 дни.
Author: No sugar
Cost: около 2 лв.
Тип ястие: десерт, закуска, снак
Хранителен режим: палео, без лактоза, без глутен, без рафинирана захар, без ядки, без яйца, нисковъглехидратен, веган
Ключова дума: бонбони, чиа, трюфели

Бележки

Хранителна стойност за 1 бонбон (от общо 20 бр.):
Калории 39/ Фибри 2г/ Въглехидрати 2г/ Мазнини 3г/ Протеин 1г
Може да откриете и ползвате стойностите на рецептата свободно в Myfitnesspal като изпишете No sugar – Чиа сурови бонбони или кликнете на линка.
Ако това, което правя те вълнува харесай, сподели и запази от бутоните по-долу.
Последвай ме в Instagram и Facebook за още идеи и вдъхновение.
No sugar

Присъединете се към разговора

  1. Пламена каза:

    5 ستاره ها
    Честно казано като сложих водата ми се стори недостатъчно и проверих да не съм сгрешила, но се доверих на процеса и тестото стана точно както е описано! Превъзходна и изключително лесна рецепта! Благодаря ти ????

    1. vesela.savova Автор каза:

      5 ستاره ها
      Радвам се, че се доверихте на рецептата! Тествана многократно 🙂
      Тези бонбони спасяват глада за сладко, а в същото време и засищат.

  2. Бонбоните са страхотни на вкус. Имам питане на коя стъпка се слага еритритол пудрата?

    1. vesela.savova Автор каза:

      Радвам се, че бонбоните Ви харесват. Ако желаете да добавите подсладител, може да го направите на стъпка 2, заедно с рожковото брашно. Поздрави!

  3. 5 ستاره ها
    Бонбоните са супер вкусни и лесни. Само едно питане имам на коя стъпка се слага еритритол пудрата? 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Оцени рецептата




Затваряне
Всички права запазени ©2023 Nosugar.bg
Затваряне